Col. Khadaffy

Ett av mina tidigaste minnen av Muammar Khaddafi måste vara från början av 90-talet när jag var 13–14 år gammal. 1989 utkom till plattformen Amiga spelet Nuclear War (New World Computing Inc.) som var ett turbaserat strategispel med karikatyrer av kända och ökända politiker och despoter. Man kunde välja att spela som (och mot):

  • Ronnie Raygun (Ronald Reagan)
  • P. M. Satcher (Margaret Thatcher)
  • Infidel Castro (Fidel Castro)
  • Kookamamie (Ayatolla Khomeini)
  • Mao the Pun (Mao Zedong)
  • Jimi Farmer (Jimmy Carter)
  • Tricky Dick (Richard Nixon)
  • Gorbachef (Michail Gorbatjov)
  • Ghanji (Mohandas Gandhi)
  • Col. Khadaffy (Muammar Khaddafi)
Men visst måste jag ha hört talas om Khaddafi tidigare än så – jag vill minnas att hans plats i spelet kändes självklar. Mannen såg bekant ut. Porträttlik. Vid den tiden hade Khaddafi styrt i Libyen i drygt 20 år. I dag dog han alltså efter 42 års envåldsstyre. Bara den detaljen är störande och absurd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *