Västförbud

– Det går knappt en vecka utan att det sker skottlossningar på öppen gata, eller rena avrättningar. Vi betraktar den organiserade brottsligheten som ett av de stora hoten mot demokratin.

säger Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet, och man skulle väl därav tro att han ville göra något konkret åt saken, såsom att förbjuda skottlossningar på öppen gata, rena avrättningar och till och med den organiserade brottsligheten.

Men nej. Morgan Johansson vill istället förbjuda västar. Och det är klart, allt det andra är ju redan kriminaliserat.

Visst kan man förstå ambitionen att släcka den brand som kriminella mc-gäng på krogar utgör, och visst är det lovvärt att försöka underlätta för drabbade krögare på något sätt – men man undrar hur mycket ett västförbud skulle hjälpa. Är mc-gängen kända för att respektera lagar och förordningar? Vad händer med den krögare som förnumstigt knackar med fingret på västförbudsskylten på väggen när västmaffian står i porten?

Liksom så många gånger förut låter man ett gott uppsåt mynna ut i verkningslösa regler och förbud. Västen gör dig inte kriminell. Kriminella handlingar gör dig kriminell. Och kriminella handlingar är redan kriminaliserade.

Maria Ferm (mp) håller med mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *