Anmälan

Visst är det viktigt att politiker granskas av medierna. Men jag begriper inte dagens Norrköpingsbaserade snackis: att sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige Marcus Wiechel anmälts för någonting brottsligt.

Vem som helst kan ju anmälas för vad som helst. Sedan tittar man på saken, och antingen var det sant eller inte. Men själva anmälan kan inte rimligtvis äga sådant nyhetsvärde.

Men det är ju det här med Sverigedemokraterna. Man ser saliv glittra i mungiporna på många när Sverigedemokrater beter sig illa eller gör något kriminellt. Det är ett ”Vad var det vi sa, ni dumskallar som röstade fram de här bufflarna!”. Det är skadeglädje – och den här gången uttagen alltför långt i förskott.

Jag deltog uppenbarligen inte själv i inröstandet av sverigedemokrater i någon demokratisk församling, och allt jag hittills lyckats begripa om Marcus Wiechel är att han tycks vara fullmäktiges främste motionsgeiser.

Hur breda blir tidningsrubrikerna om anklagelsen visar sig vara falsk?

DN SvD GP

6 reaktion på “Anmälan

 1. Hej Johan. Jag ser hur du tänker, men om en ledamot för partistyrelsen i något annat svenskt riksdagsparti hade blivit anmäld för att ha förskingrat 100 000:- så hade det nog blivit ännu större rabalder. Folk rycker på axlarna när de hör att en Sverigedemokrat har förskingrat pengar eller slagit någon på käften, ty det är sådant busar pysslar med. Vad hade hänt om Jämtin eller Arkelsten hade anmälts för förskingring? Då spelade det fan ingen roll om människan visade sig oskyldig efteråt.

  Mvh / Erik

  • Du har förstås rätt i att även ”toppar” från andra partier hade gjort rubriker om de blivit anmälda för detta. Och även då hade jag tyckt illa om det. Men jag tror inte folk rycker på axlarna bara för att det är en sverigedemokrat – tidningarna tycks inte tro det heller. Det finns en särskild drivkraft när det gäller Sverigedemokraterna.

 2. Kan bara instämma. Här hänger NT ut Wiechel med namn och bild p.g.a en ANMÄLAN. Det har inte ens gått till åtal. Tänk om polisutredningen rent av läggs ner eftersom ”brott ej kan styrkas”. Kommer NT då ta sitt ansvar och ha en lika fet rubrik högst upp på nt.se där de ber om ursäkt? Förmodligen blir det väl på sin höjd en liten notis. Wiechel kan i.a.f definitivt räkna med skadestånd p.g.a den skada uthängningen åsamkat honom och partiet om det visar sig att han frias från anklagelserna.

  Att man inte heller får kommentera artikeln är mycket märkligt. Tyvärr får man känslan att media gärna gottar sig extra mycket i skadeglädje när det finns något negativt att skriva om just SD-politiker.

  • Åtminstone är pappersutgåvan av NT lite bättre: man frontar dagens tidning med en stor rubrik om att Wiechel är ”chockad” över anklagelserna.

 3. Om det hade varit en invandrare i ett invandrare parti som hade gjort det så hade du exploderat med inlägg men nu när en sd medlen gör det så har det aldrig hänt och det skall sopas under mattan

  • Du missar poängen här. Poängen är att ingen vet om någon har gjort något. Wiechel är enligt uppgift anmäld – inte ens officiellt misstänkt för något brott. Min inställning till skriverierna hade varit samma oavsett vem som hängts ut.

   Vad är förresten ett ”invandrarparti”? Jag anar att jag är med i just ett sådant: Centerpartiet, som vill se ”nybyggarlandet Sverige” realiseras. Invandring är förstås en viktig nyckel i det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *