Man kan inte mäta så

Igår kunde man i TV4:s förmiddagsprogram Efter tio med Malou von Sivers följa en diskussion om kost och hälsa utifrån påståendet att mjöl är skadligt för hälsan. Jag kom in mitt i och uppfattade tyvärr inte allas namn och titlar. Däremot hann jag se ett ”experiment” genomföras i studion.

En man titulerade sig ”kinesiolog” (tror jag) – vilket kan innebära olika saker; jag anar var den här personen hörde hemma. På en brits i studion låg en annan man som kinesiologen ”inte hade träffat förut” – en till synes frisk man i trettioårsåldern. Kinesiologen förevisade muskelrespons genom att låta mannen på britsen försöka trycka olika kroppsdelar åt olika håll (pannan uppåt, armen framåt, benet utåt osv.) medan kinesiologen själv höll emot. Det var tydligen en stark man – ”Stark!” utropade kinesiologen emellanåt.

Sedan fick mannen ta en (1) tugga av en torr vetefralla. Cirka tio sekunder senare gjorde kinesiologen om övningarna i raskt tempo – och mannen tycktes totalt ha fallit sönder inuti! Orkade nästan ingenting. Han hade blivit toksvag av den där tuggan.

Jag har själv blivit mätt på detta sätt vid flera tillfällen, men inte i mjölrelaterade sammanhang. Istället har det varit representanter för det kuriösa Jordstrålningscentrum (vars hemsida rakt av måste bevaras som ett kulturminne!) som har förevisat hur svag man blir av att stå i ett currykryss. Man håller ut sin arm i 90 graders vinkel från kroppen, en person pressar ner den och man försöker hålla emot. Sedan flyttar man sig till en punkt som de har markerat som ett sådant currykryss och gör om försöket – och vips är man svagare, orkar nästan ingenting.

Det är lätt att genomskåda försöket. För det första är det (nästan) allom bekant att jordstrålning och currykryss är humbug och gammal vidskepelse. Sedan trycker de förstås olika hårt, olika fort och olika långt ut på armen första och andra gången. Dessutom – som om det skulle spela någon roll i det här läget – är de själva högst medvetna om vilket resultat de önskar se. Inte sällan i fullständig harmoni med försökspersonen.

TV4-kinesiologen gjorde sig rimligen skyldig till flera eller alla av dessa förseelser.

Snälla människor, man kan inte mäta så. För mig framstår det som något man borde kunna begripa helt på egen hand, utan någon särskild vetenskaplig träning eller akademisk examen. Men tydligen inte. Vad som då gör saken värre är hur tongivande mediamänniskor som Malou von Sivers upplåter sitt forum till sådana tokstollar. Och om vetemjöl av en händelse var skadligt för hälsan tillförde denna pajas noll och intet för att utreda den saken – tvärt om skänker han ett löjets skimmer över den frågeställning han brinner för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *